Καλημέρα!
Πως πάει η ζωή αγαπητοί αναγνώστες? Ελπίζω καλά.
Το σημερινό άρθρο το εμπνεύστηκα απο την ζωή. Πριν μερικές μέρες ένας φίλος μου ήθελε να κάνει μια αλλαγή στο BIOS του υπολογιστή του και συγκεκριμένα στο τρόπο που boot-άρει.
Δυστυχώς όμως δεν μπορούσε διότι υπήρχε ένας .... κωδικός το οποίο δεν τον είχε βάλει ο ίδιος.
Μεγάλες εταιρίες υπολογιστών ( Dell , HP ) χρησιμοποιούν αυτό το μέτρο για να αποφύγουν ανεπιθύμητες αλλαγές στο BIOS. Παρολαυτα ένας μέσος χρήστης ίσως χρειαστεί να μπει στο BIOS να κάνει αλλαγές για διαφόρους λόγους.
Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε 3 τρόπους που μπορούμε να μπούμε στο BIOS σε περίπτωση που είναι κλειδωμένο!
Τρόπος 1:
Ο πρώτος τρόπος είναι να αφαιρέσουμε την μπαταρία ( CMOS ) του υπολογιστή. Ακόμα και αν είναι κλειστός ή εκτός πρίζας ο υπολογιστής "θυμάται" κάποιες ρυθμίσεις με την βοήθεια μιας μπαταρίας που έχει μέσα του. Αν την αφαιρέσουμε τότε αυτομάτως θα ξεχάσει τις ρυθμίσεις. Δεν σας συστήνω να πραγματοποιήσετε αυτό τον τρόπο σε Laptops ή Netbooks αλλά μόνο σε Επιτραπέζιους υπολογιστές.
Για να πραγματοποιησουμε αυτο τον τροπο θα πρεπει να ανοιξουμε το κουτι του υπολογιστη αφαιροντας τις βιδες και να κοιταξουμε στην μητρικη πλακετα ( Motherboard). Σε καποιο σημειο πρεπει να υπαρχει μια μπαταρια σαν αυτη:


Αυτό τον τρόπο δεν τον προτείνω σε αρχάριους χρήστες διότι το BIOS θα χάσει όλες τις ρυθμίσεις του και πρέπει να το ξαναρυθμισετε χειροκίνητα ανάλογα με τις ανάγκες σας. Σίγουρα υπάρχει η επιλογή "Reset to default settings" αλλά είναι οι εργοστασιακές. Οι εργοστασιακές δεν ταιριάζουν πάντα με τις ανάγκες μας.
Τρόπος 2:
Ο δεύτερος τρόπος είναι να βρείτε τον κωδικό του BIOS μέσω λογισμικού! Ενα τέτοιο λογισμικό είναι το !Bios. Έχει την δυνατότητα χρησιμοποιώντας κάποιους τρόπους σπασίματος κωδικών ( όπως για παράδειγμα BruteForce Attack ) να βρει το κωδικό!
Λόγο τον δυνατοτήτων που προσφέρει πολλά Antivirus μπορεί να το αναγνωρίσουν σαν Ιο. Παρολαυτα δεν είναι. Αν ενδιαφέρεστε για αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Όταν το κατεβάσουμε πρέπει να το τρέξουμε από DOS. Δηλαδή πάμε έναρξη , εκτέλεση και γράφουμε CMD. Θα ανοίξει το DOS. Πάμε στην τοποθεσία που έχουμε αποθηκεύσει το αρχείο και το τρέχουμε!

Τρόπος 3:
Σε πολλούς υπολογιστές οι εταιρίες τους έχουν προγραμματίσει ένα στάνταρ κωδικό ώστε να το χρησιμοποιούν οι τεχνικοί τους όταν ο υπολογιστής πάει για Service. Σας παρουσιάζω μερικούς αλλά προσέξτε γιατί είναι Case - Sensitive δηλαδή έχει σημασία ποια γράμματα είναι κεφαλαία και ποια μικρά!
AMI BIOS Backdoor Passwords:
A.M.I.
AAAMMMII
AMI
AMI?SW
AMI_SW
BIOS
CONDO
HEWITT RAND
LKWPETER
MI
Oder
PASSWORD
Award BIOS Backdoor Passwords:
(8 κενά)
01322222
589589
589721
595595
598598
ALFAROME
ALLY
ALLy
aLLY
aLLy
aPAf
award
AWARD PW
AWARD SW
AWARD?SW
AWARD_PW
AWARD_SW
AWKWARD
awkward
IOSTAR
CONCAT
CONDO
Condo
condo
d8on
djonet
HLT
J256
J262
j262
j322
j332
J64
KDD
LKWPETER
Lkwpeter
PINT
pint
SER
SKY_FOXSYXZ
SKY_FOX
syxz
SYXZ
TTPTHA
ZAAAADA
ZAAADA
ZBAAACA
ZJAAADC
Phoenix Backdoor BIOS Passwords:
BIOS
CMOS
phoenix
PHOENIX
Άλλοι κατασκευαστές ( Η μορφή ειναι κατασκευαστής - Κωδικός ):
VOBIS and IBM – merlin
Dell – Dell
Biostar – Biostar
Compaq – Compaq
Enox – xo11nE
Epox – central
Freetech – Posterie
IWill – iwill
Jetway – spooml
Packard Bell – bell9
QDI – QDI
Siemens – SKY_FOX
SOYO – SY_MB
TMC – BIGO
Toshiba – Toshiba